Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. KPN ziet af van benoeming Dominique Leroy als topvrouw
Een pijnlijke zaak voor telecombedrijf KPN. De benoeming van de beoogde nieuwe topvrouw Dominique Leroy gaat niet door.
Leroy was tot voor kort CEO van de Belgische telecomprovider Proximus. Een maand voordat ze werd aangekondigd bij KPN, verkocht ze voor 285.000 euro aan Proximus-aandelen. De Belgische justitie vindt dit verdacht en doet onderzoek naar vermeende handel met voorkennis. Het is nog onduidelijk hoelang dit gaat duren en wat de uitkomst zal zijn. Dat is voor KPN reden om af te zien van Leroy.
Leroy had bij KPN Maximo Ibarra op moeten volgen die op 1 oktober aan de slag gaat bij Sky Italia.
2. Ook ASMI moet op zoek naar een nieuwe CEO
Hij volgde in 2008 zijn vader op als topman van chiptoeleverancier ASMI, nu is het tijd voor Chuck del Prado om zelf het stokje door te geven. De 58-jarige CEO vertrekt in de loop van volgend jaar bij de Nederlandse beursgenoteerde onderneming. Hij wil meer tijd met zijn gezin doorbrengen.
3. Marianne Thieme vertrekt uit de Tweede Kamer
En nog een vertrekker: Marianne Thieme stapt op als fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. Volgende week dinsdag is haar laatste dag in Tweede Kamer, liet de partij zondag weten.
Thieme, een van de oprichters van de partij, zit sinds 2006 in de Kamer. Ze zegt voor de zomer de knoop te hebben doorgehakt. “Afgelopen mei, na de 24e succesvolle verkiezing sinds onze oprichting, heb ik besloten dat het een goed moment is om het stokje over te dragen zodat er de komende anderhalf jaar, tot de volgende verkiezingen, kan worden gewerkt aan mijn opvolging.”
Kamerlid Esther Ouwehand zal de fractie voorlopig leiden. Zij nam de afgelopen jaren al vaker waar voor Thieme. Eva van Esch, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Utrecht, neemt Thiemes plek in de Tweede Kamer over. Thieme zelf zegt ondertussen dat ze niet van plan is om helemaal van het toneel te verdwijnen. “Weet dat ik me voluit voor onze gezamenlijke idealen zal blijven inzetten, zij het buiten het parlement."
4. 'Werkgevers wachten tot januari met ontslag om geld te besparen'
Voor werkgevers die van oudere werknemers af willen, loont het om te wachten tot na 1 januari met het ontslag. Dat signaleren arbeidsjuristen bij de NOS. Vanaf 2020 hoeven werkgevers minder transitievergoeding te betalen en dat kan soms tienduizenden euro's schelen.
Een voorbeeld: een 60-jarige werknemer die al twintig jaar bij hetzelfde bedrijf werkt tegen een salaris van 3000 euro per jaar, zou op dit moment nog een transitievergoeding van 40.000 euro moeten krijgen bij ontslag. Als de werkgever met het ontslag wacht tot 1 januari bedraagt die vergoeding dankzij een stapeling van maatregelen die ingaan of juist aflopen slechts 20.000 euro.
Arbeidsjuristen verwachten dat bedrijven er daarom voor kiezen om werknemers nog een paar maanden aan te houden of reorganisaties uit te stellen tot het nieuwe jaar. Werknemers die zien dat hun werkgever om deze reden wacht met hun ontslag, kunnen dat overigens wel bij de rechter aanvechten onder het mom van slecht werkgeverschap.
5. Kledingketen Forever 21 vraagt uitstel betaling aan
De Amerikaanse kledingketen Forever 21 heeft uitstel van betaling aangevraagd. De keten richt zich op jonge vrouwen en is ook in Nederland actief.
Afgelopen jaar bleek al dat het niet goed ging. Forever 21 vertrok uit een groot pand vlakbij de Dam in Amsterdam. “De kleding was goedkoop, maar niet zo goedkoop als Primark. Zara is wat duurder, maar wel een stuk modieuzer", zei CEO Taco de Groot van verhuurder Vastned destijds tegen het Financieele Dagblad.
6. Draghi zet zich af tegen haviken in ECB zoals Klaas Knot
In een afscheidsinterview met zakenkrant The Financial Times verdedigt ECB-president Mario Draghi, die per 1 november wordt opgevolgd door Christine Lagarde, zijn beleid om in de crisisjaren de volop te strooien met goedkoop geld.
Volgens Draghi ontbreekt het in de eurozone vooral aan stimulerend overheidsbeleid om de economie verder aan te jagen. Daarbij verwijst hij impliciet naar Duitsland, dat altijd heeft vastgehouden aan een zeer conservatief begrotingsbeleid.
Draghi verdedigt ook de recente verdere renteverlaging van de ECB als noodzakelijk om de inflatie aan te jagen. Daar heeft onder meer de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot openlijk kritiek op geleverd, maar daar trekt Draghi zich in het interview met de FT weinig van aan.
7. Gaat Trump weer een stapje verder in handelsoorlog met China?
Zeker is het niet, maar Amerikaanse media melden dat president Donald Trump toch weer verdere stappen overweegt in de handelsoorlog met China. Zo zou Trump kijken naar restricties voor investeringen van Amerikaanse bedrijven in China.
Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Financiën ontkende afgelopen weekend tegenover persbureau Bloomberg dat er plannen zouden zijn om Chinese bedrijven te verbieden een beursnotering in de VS aan te houden.
8. Dit is volgens Elon Musk cruciaal om Mars te kunnen koloniseren
Vol trots presenteerde techmiljardair Elon Musk afgelopen weekend het prototype nieuwe ruimtevaartuig van zijn bedrijf SpaceX. Het zogenoemde Starship moet volgens Musk uiteindelijk 100 mensen kunnen vervoeren naar Mars. Hoe snel dat gaat lukken, is uiteraard de grote vraag. Starship moet een volledig herbruikbaar raketsysteem krijgen. Dat is volgens Musk "de heilige graal" van ruimtereizen.